Guvernul vrea să adopte o OUG de creştere a taxelor, care să compenseze cheltuielile de 1% din PIB, rămase în vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% şi să ceară Parlamentului modificarea rapidă a legilor pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională, arată Mediafax. Însă măsura nu va garanta intrarea scrisorii de intenţie în board-ul FMI la sfârşitul acestei luni.
Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”
UPDATE
"FMI a scris toată documentaţia pe măsurile de reducere a cheltuielilor, care includeau şi scăderea pensiilor. Este foarte probabil ca data intrării în board a scrisoarii cu FMI pentru sfârşitul acestei luni să fie depăşită", arată sursele citate de Mediafax. Sursele au precizat că până acum nu a fost stabilit cu cât ar creşte taxele şi impozitele, arătând că sunt mai scenarii, potrivit cărora TVA ar putea urca până la 24%, iar cota unică până la un maxim de 22%.
Măsurile de majorare a taxelor ar urma să fie adoptate de la 1 iulie, pentru a permite astfel încadrarea în ţinta de deficit bugetar stabilită pentru sfârşitul acestui an, de 6,8% din PIB. "Cu cât vom amâna mai mult luarea deciziei, cu atât va fi necesară o creştere suplimentară a acestor taxe", au mai spus sursele citate.
Majorarea impozitelor și a TVA va genera costuri suplimentare pentru firme
O majorare a TVA-ului de la 19 la 24% ar acoperi aproximativ în totalitate cheltuielile generate de eliminarea măsurii privind reducerea cu 15% a pensiilor, de 1,2 miliarde de euro, dar ar genera şi costuri suplimentare pentru firme (inclusiv administrative şi informatice), au afirmat surse oficiale, citate de Mediafax.
Executivul are în vedere şi o majorare a cotei unice de până la 20%, dar efectul este mai greu de cuantificat. Creşterea celor două taxe la a