Două milioane de lei plăteşte anul acesta Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj (CJAS) celor patru servicii de ambulanţă privată clujene. În două dintre cazuri, în spatele afacerii stau medici sau asistenţi care lucrează şi în serviciul public de ambulanţă.
În Cluj sunt autorizate patru servicii de ambulanţă privată: Med Health, Sanurg SRL, Fundaţia Creştină „Salvarea” şi Prompt Urg. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate deconteauă celor patru servicii aproape două milioane de lei, în anul 2010, adică 456.000 de euro. Serviciile mai sus amintite sunt înfiinţate de medici care au lucrat sau lucrează, în paralel, şi în sistemul public.
Cum se păcăleşte legea
Legea spune că un medic nu poate avea două contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate în acelaşi timp, explică jurista Colegiului Medicilor din Cluj, Ada Cireap. Cu alte cuvinte, un medic nu poate fi plătit de stat pentru că lucrează la ambulanţa publică, iar în acelaşi timp să semneze contracte cu CJAS ca reprezentant al unei ambulanţe private. Aşa că, în toate cazurile, medicii au găsit portiţe legislative, pentru a nu intra în incompatibilitate.
Marin Lucian, lider de sindicat al Serviciului Public de Ambulanţă şi asistent angajat la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, a înfiinţat Fundaţia Creştină „Salvarea”, cu sprijin austriac. În prezent, fundaţia deţine 14 maşini de ambulanţă. Pentru a nu intra în incompatibilitate, acesta şi-a delegat competenţele de reprezentant legal al fundaţiei spre o altă persoană, directorul economic al fundaţiei, Ludovica Rusu. „Marin Lucian nu a participat niciodată la negocierile desfăşurate în vederea încheierii contractului cu CJAS Cluj şi nici nu figurează pe lista cu personalul care îşi desfăşoră activitatea în baza contractului încheiat între Fundaţia Creştină «Salvarea» şi CJAS Cluj”, se arată într-un răspuns oficial al C