Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora Mediaş (DAFR), liderul pieţei de foraj din România, spune că reducerea volumului de lucrări din sector a restrâns numărul de firme care activează pe piaţă la numai câţiva jucători şi în continuare nu vede o revenire a sectorului. El încearcă să compenseze scăderea cererii interne cu extinderea pe pieţe externe.
Principalii concurenţi ai Dafora sunt Foraj Sonde Craiova (FOSB), a fraţilor Cristescu, şi Foraj Sonde Mureş (FOSP), controlată de omul de afaceri Vasile Aron.
Dafora a reuşit recent să atragă prima lucrare de foraj cu o instalaţie nemţească pe care a cheltuit 16 mil. euro în 2007, lucrările realizându-se la o sondă deţinută de Petrom în zona judeţului Bacău.
"Sunt numai doi clienţi în România care investesc pe acest sector, Romgaz şi Petrom, şi din ce în ce mai puţin. Acum doi ani Romgaz a avut sub 20% din afacerile Dafora, iar anul trecut vreo 40%, iar pentru Petrom n-am mai lucrat în ultimul an. Acesta este primul foraj pentru Petrom din ultimul an. Înainte mai erau şi investitori străini. Cred că lucrarea pe care o facem este cea mai grea lucrare de foraj a Petrom de anul acesta", spune Gheorghe Călburean.
Dafora a investit în perioada de boom economic din 2006-2008 circa 35-40 mil. euro în echipamente pentru foraj, finanţarea principală realizându-se cu credite bancare, astfel că este destul de îndatorată. La finele lunii martie 2010, Dafora avea datorii totale de 290 mil. lei (69 mil. euro), în condiţiile în care valoarea activelor se ridica la 463 mil. lei (110 mil. euro). Datoriile mari au determinat şi costuri financiare ridicate pentru Dafora, care i-au afectat profitabilitatea în ultimii ani.
"Noi ne-am bugetat pentru acest an pe foraj vreo 150 mil. lei (36 mil. euro). La ce dotare avem acum putem face lucrări pe foraj de 50 mil. euro fluierând. Cu personal adecvat cred că