Aproximativ 50 de copii din Cluj, care provin din familii defavorizate, au participat, astăzi, la mai multe concursuri organizate cu ocazia Zilei Internaţionale de Prevenire şi Combatere a Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri. O parte dintre aceştia au consumat droguri, motiv pentru care în prezent beneficiază de consiliere.
Evenimentul a avut loc pe platoul Făget sub supravegherea Centrului Antidrog Cluj, a membrilor Asociaţiei Caritas, a reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.
Minorii au participat la aproximativ 10 concursuri, a căror rol, potrivit Helgăi Stoica, asistent social din cadrul Asociaţiei Caritas, a fost cel de a-i integra în societate şi a găsi o metodă alternativă de petrecere a timpului liber. „Aceste jocuri reprezintă o alternativă la consumul de droguri. Se dezvoltă spiritul de lider şi cel de membru al unei echipe. Copiii provin din familii care au venituri reduse, sau ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate“, a declarat Helga Stoica.
Reprezentanta Asociaţiei Caritas a mai arătat că o parte din aceşti tineri au încercat diferite drogurile legale sau ilegale, respectiv beneficiază în prezent de consiliere.
Din partea Biroului Regional Cluj al Centrului Antidrog, inspectorul Marcu Sebastian, a sublniat faptul că potrivit recensământului organizat de centrul din Cluj, în judeţ, în 2006, aproximativ 6% dintre liceeni au declarat că au consumat droguri. „Un nou recensământ va fi organizat în această toamnă şi ne sperie ceea ce vom descoperi, mai ales că acum sunt aceste etnobotanice. Vârstă consumatorilor clujeni de etnobotanice este cuprinsă între 14-25 de ani”, a spus Marcu.
Mâine, reprezentanţii IPJ Cluj şi cei din cadrul Antidrog, vor distribui materiale informative cu privire la efectele drogurilor asupra organismului uman.