Dupa ce vedeta sedintei de tranzactionare de joi, contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, le-a oferit jucatorilor de pe piata Sibex sansa obtinerii unui profit de 28% pe un volum de tranzactionare record de 5.401 de contracte, astazi interesul s-a mutat spre derivatele financiare si cele valutare. Astfel, in contextul in care deciziile Curtii Constitutionale, in ceea ce priveste "Legea taierii salariilor si pensiilor", au provocat panica pe piata actiunilor de la Bucuresti, piata futures a bursei sibiene este singura sansa a investitoriilor de a-si proteja portofoliile de actiuni.
Concret, scaderile de 10% inregistrate de actiunile SIF Oltenia pe piata la vedere sunt compensate de castigurile obtinute prin vanzarea derivatelor pe piata futures a Bursei din Sibiu unde, cu o investitie de numai 192 lei/contract, au beneficiat de profituri cel putin echivalente sau chiar mai ridicate, in conditiile in care derivatele financiare au fost tranzactionate intre un minim de 1,1921 lei si un maxim de 1,3404 lei la scadenta septembrie 2010, respectiv un minim de 1,24 lei si un maxim de 1,36 lei la decembrie 2010.
In aceeasi situatie sunt si cei care tranzactioneaza Euro. Dupa ce in ultimele zile cursul oficial al monedei unice europene a crescut succesiv, jucatorii de pe piata Sibex s-au asigurat ca nu vor pierde daca acesta va creste in continuare si au cumparat derivate EUR/RON la pretul de 4,3403 lei pe scadenta septembrie 2010 si 4,3982 lei pentru decembrie 2010.
¬In aceste momente sunt foarte activi pe derivatul EUR/RON cei care au credite in euro si leasinguri. Ei folosesc la maxim acest contract pentru a-si bloca cursul, insa nici speculatorii nu stau deoparte avand in vedere ca cu 100 de lei poti specula la Sibiu 1000 de euro¬, declara un broker.
Numarul record de contracte tranzactionate, c