Metodele de a trişa folosite de elevi sunt din ce în ce mai ingenioase şi cu un pas înaintea măsurilor luate de mai-marii Ministerului Educaţiei pentru a stopa copiatul la examene. Sursa: Shutterstock
Profesorii stau permanent cu ochii pe elevi, chiar şi înainte de examen, ca să se asigure că aceştia nu au nicio foaie pe care să fi fost înscrise indicii pentru rezolvarea subiectelor. Elevii folosesc însă "cerneală invizibilă", care se distinge doar atunci când înclini hârtia.
Profesorii îi percheziţionează ca nu cumva să aibă copiuţe. Elevii găsesc însă metode de a intra în sala de examen cu mici "culegeri", de dimensiunea unui pachet de ţigări, pe care scrie, sfi dător: "Folosirea fiţuicilor este o fraudă. Nu recomandăm utilizarea lor în timpul examenelor".
Profesorii au grijă să nu vadă handsfreeuri la urechile lor. Elevii au sisteme "mâini libere" invizibile, cu colier şi cască fără fir ori cu nanocăşti, ceasuri cu cartelă SIM, camere integrate în nasturi sau pixuri bluetooth.
În concluzie, se pare că orice măsuri ar lua reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru a com bate fraudele, la începutul acestei săptămâni - care precedă probele scrise ale examenului de Bacalaureat -, elevii sunt deja pregătiţi. E drept, unii după ore bune de învăţat, alţii cu fiţuici sau cu diverse sisteme "invizibile" de copiat.
Linie telefonică pentru denunţarea fraudelor
Mai-marii Ministerului Educaţiei nu concep însă o înfrângere şi încearcă să lupte cu un fenomen crescut la "sânul" educaţiei româneşti: copiatul. Iar primul pas este deschiderea unei linii telefonice "verzi" (0800.801.100) la care pot suna toţi cei care vor să semnaleze nereguli apărute în organizarea şi derularea Bac-ului.
Linia a fost pusă în funcţiune pe 22 iunie, cu cinci zile înainte ca absolvenţii claselor a XII-a să susţină pro