Celulele de grăsime ot fi oprite din evoluţie, astfel încât să nu li se permită să se mai dezvolte şi să se acumuleze, aceasta fiind o metodă inovativă de combatere a obezităţii. Terapia va fi disponibilă peste câţiva ani, spun specialiştii.
În prezent, tratamentele contra obezităţii presupun doar dietă, sport şi administrarea unor medicamente care controlează metabolismul grăsimilor în organism. Singurele metode rapide şi eficiente disponibile în acest moment sunt intervenţiile chirurgicale de tipul by-pass-ului gastric, micşorării stomacului (gastric sleeve) şi montării unui inel la nivelul stomacului (gastric banding), reunite sub denumirea de chirurgie bariatrică.
Celulele grase devin vulnerabile
Terapiile antiobezitate ale viitorului nu ţintesc aparatul digestiv şi nici nu acţionează asupra creierului, aşa cum făceau o serie de medicamente care au fost retrase anul acesta de pe piaţă, cele pe bază de sibutramină. Ele acţionează direct asupra ţintei, adică celulele adipoase, însă nu în sensul eliminării lor pe calea chirurgiei estetice (lipoaspiraţie), ci prin distrugerea lor în momentul în care devin vulnerabile.
Potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru Diabet, Obezitate şi Metabolism din cadrul Universităţii de Medicină Pennsylvania, între naşterea unei celule adipoase şi deplina sa maturitate există un stadiu intermediar, de tranziţie, în care este vulnerabilă. Acest stadiu este decisiv în dezvoltarea viitorului adipocit matur, spun specialiştii.
Hormonii stresului modifică ADN-ul
Etapa de tranziţie a celulei grase, care începe după 24 de ore de la naşterea sa, apare în urma unor modificări chimice care au loc în materialul genetic al adipocitului, mai precis în cromatină (substanţa de bază a nucleului celular, care conţine ADN). Aceste modificări au loc sub influenţa cortizolului, hormonul stresului, care este cuno