Deşi din exterior pare a se mai fi calmat, tensiunile de pe piaţa interbancară sunt în continuare ridicate. Acest lucru este dovedit de faptul că băncile din ţările europene cu probleme sunt tot mai dependente de facilităţile de creditare de urgenţă ale Băncii Centrale Europene.
Băncile din Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania îşi adjudecă mai mult de două treimi din creşterea volumului de împrumuturi contractate de instituţiile financiare din zona euro de la BCE începând cu vara anului 2008, în condiţiile în care pieţele internaţionale de capital sunt din ce în ce mai dificil de accesat, scrie Financial Times.
Băncile din cele patru ţări au împrumutat 225 mld. euro din cele 332 mld. euro pe care BCE le-a acordat începând cu iunie 2008, potrivit Royal Bank of Scotland. Suma reprezintă 68% din volumul de credite oferite de BCE în ultimii doi ani, însă cele patru naţiuni reprezintă doar 18% din Produsul Intern Brut cumulat al zonei euro.
BCE "răsfaţă" sudul Europei
BCE nu a oferit niciodată informaţii cu privire la distribuţia geografică a împrumuturilor pe care le-a acordat. Informaţiile potrivit cărora acestea ar fi concentrate doar în câteva state s-ar putea dovedi destul de jenante pentru instituţia europeană cu sediul la Frankfurt, dacă vor conduce la acuzaţii că politicile BCE sprijină în mod inechitabil instituţiile financiare din sudul Europei.
"Acesta este un semn al tensiunii din sistem. Băncile nu vor să se împrumute reciproc în acest climat, astfel că sunt nevoite să apeleze la BCE", a declarat Nick Matthews, analist pe probleme economice în cadrul Royal Bank of Scotland.
Don Smith, economist la Icap, a atenţionat, de asemenea, că "fără BCE băncile ar fi într-un real pericol. Există probleme de lichiditate foarte reale. Este vorba de criza datoriilor din zona euro şi încrederea scăzută pe care investitorii o au în majorit