Dacă Executivul nu va reduce rapid cheltuielile, atunci este posibil ca inflaţia să nu mai poată fi controlată. Specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) sunt de părere că, în acest caz, cursul monedei europene să urce până la 6-7 lei pentru un euro.
Până la ora actuală, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, a dat asigurări că nu există niciun pericol de destabilizare a pieţei valutare din ţara noastră.
Mai citiţi şi:
AP: Împrumutul crucial de la FMI, tot mai dificil pentru România
Leul, la cel mai mic nivel din anul acesta / BNR a cotat euro la 4.2808
Specialiştii BNR susţin însă că, dacă Guvernul nu va lua urgent măsuri de reducere a cheltuielilor, cursul va exploda, iar un euro ar putea ajunge chiar şi la 6 lei.
Adrian Vasilescu a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. "BNR poate să intervină pe piaţă în orice moment. Nu este o imposibilitate de intervenţie eficientă. Problema este de posibilitate şi oportunitate. (...) Nu există niciun pericol de destabilizare a pieţei valutare. În ceea ce priveşte rezerva Băncii Naţionale, aceasta este foarte mare şi a fost adunată cu migală", a spus Vasilescu, într-o intervenţie la Realitatea.
Conform sursei citate, Dacă vorbim de un credit în euro, pentru o rată de 300 de euro, astăzi, când cursul euro a sărit la 4, 28 de lei, trebuie să plătim băncii aproximativ 1.250 de lei. Dacă euro va ajunge la 6 lei, rata va creşte cu 550 de lei.
Şi cei care locuiesc cu chirie au motive de îngrijorare. La un cost mediu de 200 de euro, chiriaşul va trebui să scoată în plus din buzunar peste 300 de lei.
Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”