Vor vindeca bolnavii altor ţări pe salarii de 15 ori mai mari. Sătui să lucreze într-un sistem subfinanţat, pe lefuri de toată jena şi să facă ore suplimentare neplătite, tot mai mulţi medici aleg să părăsească România.
Aflate într-un sistem sanitar care agonizează, cu probleme financiare fără sfârşit, spitalele din Mehedinţi nu au nici măcar medici suficienţi. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), unde din necesarul de 21, lucrează doar 12 medici, iar situaţia se va înrăutăţi în toamna acestui an, când patru dintre ei vor pleca în străinătate.
„Am funcţiona cam la jumătate. O să fie mai grea munca. Noi, de obicei, lucrăm cu doi medici pe zi, doi pe noapte şi unul la consultaţii la domiciliu şi dacă se întâmplă să plece în clinici universitare cu cazuri critice, atunci chemăm colegii de acasă.
Lucrăm multe ore suplimentare, pe care nu apucăm să ni le mai luăm liber niciodată”, ne-a spus dr. Dumbrăvica Florescu, managerul SJA Mehedinţi.
CITIŢI ŞI: AMBULANŢELE DE CONSULT LA DOMICILIU ZAC ÎN GARAJ DIN LISPĂ DE MEDICI
6000 lire sterline/lună, în Anglia
Unul din cei patru medici care a ales să plece în străinătate pentru un job mai bine plătit este Alexandru Trăilă (38 ani). Are o experienţă la SJA Mehedinţi de 7 ani, iar de la 1 iulie a.c. va lucra într-un oraş din sud-vestul Irlandei, într-un spital de stat, în Urgenţă.
A găsit acest post, la fel ca şi colegii săi, la un târg de job-uri organizat la Cluj. După o serie de interviuri desfăşurate prin telefon, medicul Alexandru Trăilă a obţinut job-ul pentru cel puţin şase luni.
Ceea ce l-au atras au fost, desigur, salarizarea şi condiţiile de muncă. “Salarizarea este de 10-15 ori mai bună decât aici. Voi lucra în ture normale, ca şi medicii de aici din Urgenţă.
Salarizarea va fi între 36.000- 56.000 euro/an, în