Arheolog MIHAI CAPTAIAN
In Muntii Orastiei, Sureanu si Retezat, cetatile dacice sau fortificatiile romane impanzesc toata zona. Multe dintre ele, desi trecute in patrimoniul UNESCO, sunt necunoscute de drumetul obisnuit: Capalna, Banita, Costesti, Blidaru, Gradistea - locuri extraordinare, de importanta mondiala. Intreaga zona ar trebui protejata, asa cum sunt teritoriile din jurul piramidelor sau al templelor maya. Din pacate, singurii cu adevarat interesati de minunatiile astea, care ne definesc ca popor si ne-ar ajuta sa ne afirmam identitatea in lume, sunt braconierii, asa-zisii "cautatori de comori". Am stat de vorba despre situatia Muntilor Orastie cu Mihai Captaian, cercetator stiintific si arheolog in cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Cunoaste Muntii Orastiei si imprejurimile ca pe propriile buzunare. Om de teren, de ani de zile strabate muntii si semnaleaza cazurile de braconaj arheologic, incercand sa-l stopeze si sa traga un semnal de alarma, in legatura cu situatia cetatilor dacice. Se pare ca nimeni nu vrea sa il asculte, in timp ce mafia cu obiecte de patrimoniu a devenit mai puternica decat cea a drogurilor.
"Ce avem noi aici este o comoara"
- Care este stadiul cercetarilor in Muntii Orastiei? Au fost continuate sapaturile marelui istoric clujean Constantin Daicovici? In ce stare se afla monumentele si cat de bine sunt conservate?
- Cercetarile in zona Muntilor Orastiei au fost continuate de Adrian Daicovici, fiul profesorului Daicovici, si acum sunt conduse de profesorul Ioan Glodariu, de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj. Deci, vestigiile dacice sunt in continuare cercetate. Se fac sapaturi stiintifice si se fac descoperiri importante. Sunt voci care spun ca se face prea putin, dar trebuie sa ne gandim atat la bugetele limitate, cat si la conditiile necesare sapaturilor: practic,