Criza vaccinurilor pentru bebeluşi a ajuns şi la Buzău. Mii de copii nu au primit încă imunizarea împotriva hepatitei B şi difteriei-tetanosului- tusei convulsive.
Încă de la sfârşitul anului trecut, medicii de familie nu au mai primit vaccinurile necesare bebeluşilor, iar părinţii s-au văzut nevoiţi să cumpere de la farmacie dozele necesare imunizării micuţilor.
Criza vaccinurilor pentru copii a început odată cu întreruperea fabricării dozelor de către Institutul Cantacuzino şi a continuat pe fondul licităţiilor anevoioase de la nivelul Ministerului. Dacă începând cu luna februarie, medicii din Buzău nu aveau doze suficiente pentru toţi bebeluşi aflaţi în evidenţele acestora, acum nu mai au nici măcar o singură doză. „Ne confruntăm cu o situaţie destul de delicată pentru că nu mai avem vaccinurile pentru bebeluşi, însă cel puţin copiii din evidenţele mele au fost toţi imunizaţi pentru că părinţii s-au îngrijorat şi şi le-au achiziţionat din farmacii la preţuri nu tocmai mici, de câteva sute de lei”, ne-a spus Valentina Micu, medic pediatru.
Mii de copii nu au primit vaccin
În acest moment, medicilor buzoieni le lipsesc vaccinurile pentru imunizarea împotriva hepatitei B, rubeolei, rujeolei, oreionului, precum şi împotriva difteriei- tetanosului- tusei convulsive. „Toţi nou-născuţii din Maternitate au primit prima doză de vaccin hepatitic B, s-au vaccinat cu vaccin rubeolic-oreion-rujeolic toţi copiii eligibili în vârstă de un an. Nu s-au vaccinat în teritoriu copiii eligibili la dozele II şi III de vaccin hepatitic B din luna februarie, iar împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive şi poliomelitei din luna aprilie”, a declarat Venera Acsinte, directorul DSP Buzău.
Lipsa dozelor a lăsat nevaccinaţi împotriva BCG (tuberculozei) 1.364 de copii, împotriva hepatitei B 2.600 de micuţi, iar împotriva diftero-tatno-pertussi