Europenii sunt pe punctul de a da undă verde unei controversate înţelegeri, privind realizarea unei baze de date bancare comune între UE şi SUA
Parlamentul European este pe punctul de a da undă verde unei controversate înţelegeri interguvernamentale, privind realizarea unei baze de date bancare comune între Uniunea Europeană şi Statele Unite.
Oficialii europeni au fost la Washington, unde au negociat cu autorităţile americane implementarea unui program în acest sens, iar la sfârşitul discuţiilor, oficialii europeni s-au arătat foarte mulţumiţi şi au spus că acordul ar putea fi adoptat în plen luna viitoare, informează EUobserver.
La rândul lor, oficialii de la Washington, s-au arătat extrem de încântaţi de progresele înregistrate. Adam Szubin, din cadrul Trezoreriei Americane a declarat unui grup de jurnalişti europeni că, speră ca Parlamentul European să adopte înţelegerea în şedinţa din prima săptămână a lunii iulie, astfel încât transferul datelor să poată fi reluat.
Szubin controlează programul "Terrorism finance Tracking", care supraveghează tranzacţiile operate de către Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), care constituie o reţea mondială de schimb de informaţii între bănci şi alte instituţii financiare.
Programul coordonat de americani a fost realizat imediat după atentatele din 2001 şi a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2006, când New York Times a publicat un articol în care arăta că autorităţile americane aveau acces la absolut toate informaţiile din baza de date a Swift, putând vedea toate tranzacţiile din cadrul reţelei.
Scandalul a făcut compania Swift, ca de la 1 ianuarie, să îşi reconfigureze baza de date şi să păstreze toate datele pe tărâm european, ceea ce a forţat SUA să negocieze, cu UE, o înţelegere pentru a putea beneficia în continuare de fluxul de informaţii. Eu