Unul dintre locurile incarcate cu istorie din Romania, un obiectiv turistic interesant, este Cetatea Devei.
Dupa numele latin Castrum Deve, fortareata cu ziduri medievale si avand infatisarea unui bastion impunator este situata pe un con vulcanic format din andezite neogene, impresionanta fortificatie aflandu-se "la trecerea cea mai primejdioasa in Transilvania", in locul unde Muresul formeaza un defileu intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca.
Trecand pe aceste meleaguri, la mijlocul secolului XIX, calatorul englez Paget, incantat de privelistea ce se desfasoara de la inaltimea cetatii, a marturisit ca: "Putine locuri, prin cate tari am umblat, prezinta o panorama mai frumoasa decat aceea a Vaii Muresului".
Desi exista o serie de legende legate de originea indepartata a cetatii, cercetarile stiintifice istorice arata ca Cetatea Devei a fost construita pe la mijlocul veacului al XIII - lea, pe ruinele unor fortificatii daco-romane, ca urmare a navalirii tatarilor din anul 1241 si ca punct de sprijin si de aparare impotriva acestora. Primul document in care este amintita cetatea dateaza din 1269 si este documentul prin care Stefan, fiul regelui Bela IV, o doneaza baronului Chyl din satul Calnic.
Monument istoric si rezervatie naturala
Cetatea Devei, declarata monument istoric, se afla situata la o altitudine de 371 m, pe Dealul Cetatii care pe o suprafata de 30 ha adaposteste o vegetatie de un exceptional interes fitogeografic. Datorita importantei sale geologice, botanice si peisagistice, Dealul Cetatii a fost declarat in 1988 rezervatie naturala.
Ladislau, voievodul Transilvaniei intre anii 1291-1315, ajunge stapanul cetatii si a locuit aici unde avea o casa domneasca si tinea scaun de judecata cu marii nobili ai Transilvaniei. In 1307, Ladislau il inchide in Cetatea Devei pe Otto