Nu suntem primii care marim TVA si nici nu trebuie sa parem socati de aceasta masura. N-o sa crapam din atata lucru. Ungurii au scumpit-o anul trecut. La 1 iulie 2009, au dus TVA de la 20% la 25%. Efectele?Le-au scazut vanzarile in retail cu 2,3%, inflatia s-a dus la 5,1%, de la 3,1% in iunie, iar cresterea lunara a preturilor a fost de 1,3%, comparativ cu un avans de doar 0,1% in iunie. Ungaria a incheiat anul trecut cu cel mai inalt nivel al inflatiei anuale din Uniunea Europeana, care a crescut, in decembrie 2009, la 5,6%, de la 5,2% cu o luna in urma.
Calculele facute inca de pe vremea lui Pogea arata ca teoretic, o crestere a TVA cu 5% ar aduce echivalentul a maximum 2,2% din PIB la buget. In practica insa, suma colectata va fi mai redusa. Motivul e simplu: oamenii si firmele isi vor taia din consum.
O sa ia tara foc, cum zice dl. Vasilescu? Sper ca nu...Daca Romania va fi nevoita sa mareasca taxele, taxa pe valoare adaugata (TVA) va trebui sa creasca cu cel putin cinci procente, iar asta va face ca "tara sa ia foc", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. "In negocierile dintre FMI si Guvernul Romaniei, Banca Nationala a Romaniei a avut o singura propunere: sa nu ne atingem de TVA, atat cat putem s-o tinem neschimbata. O crestere a TVA-ului trebuie sa fie de minim 5 la suta ca sa aiba efect, iar un astfel de scenariu ar face ca Romania sa ia foc, in urma cresterii inflatiei si a evaziunii fiscale", a precizat Adrian Vasilescu.
O sa creasca numarul de someri, asta e clar Nu se poate estima o cifra anume, dar daca scade consumul, firmele isi vor ajusta productia si personalul. In jos, desigur. Din cate stiu, nu s-au facut modele econometrice care sa arate cu cat creste somajul la o scadere a consumului cu 1% de pilda, asa ca avansarea de cifre e pura speculatie. Unele industrii insa vor suferi ma