Specialiştii spun că, pe timp de criză, pietrenii caută în special terenuri în extravilan pe care să poată face agricultură.
Specialiştii în domeniul imobiliar susţin că în ultimul an, din cauza crizei, preţurile la terenuri au suferit o scădere până la de zece ori faţă de începutul lui 2009. Mai mult, spun vânzătorii, clienţii şi-au schimbat şi gusturile, astfel că au lăsat pretenţiile pentru terenurile centrale în schimbul celor pe care pot face agricultură.
De exemplu, zona localităţilor Dumbrava Roşie-Săvineşti era anul trecut una dintre cele mai căutate de cei care doreau o casă cu grădină, ferită de zgomotul şi aglomeraţia oraşului.
Scădere de la 25 la 2,5 euro pe metrul pătrat
„Un metru pătrat de teren intravilan cu utilităţi costa înainte de criză între 25 şi 30 de euro. Mulţi erau mulţumiţi dacă reuşeau să încheie o tranzacţie plătind 25 de euro pentru un metru pătrat în Dumbrava Roşie“, îşi aminteşte Cristian Dumitra, specialist imobiliar. Acum, după un an de când se practicau acele preţuri, tarifele au scăzut până la 2,5 euro pentru un metru pătrat de pământ în aceeaşi zonă. Chiar şi aşa, agenţii imobiliari spun că nu vând nimic.
„De la începutul anului până acum am vândut numai două terenuri. Este groaznic ce se întâmplă. Tendinţa este ca oamenii să caute hectare de teren agricol. Nu mai sunt interesaţi de cele pentru construcţii“, a spus Daniel Toma, proprietarul unei agenţii imobiliare din oraş. Rubricile de mica publicitate din ziarele locale abundă în anunţuri care solicită diferite schimburi între persoanele care nu îşi permit să achite cash o parcelă de teren.
Se practică trocul
„Am dat un anunţ că schimb două maşini Mercedes, second-hand, cu teren agricol. Vreau să-mi mut afacerea în plan agricol“, a spus băcăuanul Mitrel Macovei, fost proprietar al unei firme de închiriat ma