Am pus un arhitect sa-si povesteasca munca. A iesit un text superb. Cine doreste sa-si faca o casa cu un asemenea arhitect care spune lucrurilor pe nume sa-mi dea un email: istodor@catavencu.ro. Il recomand oricind. Asta-i arhitectul ce-ti trebuie pe criza asta nebuna. De personalitate si idei.
“Arhitectura este jocul savant, corect si magnific al volumelor reunite sub lumina; lumina si umbra reveleaza aceste forme” a spus Le Corbusier
Sa traducem asta la arhitectura zilelor noastre in Romania!? Avem definitia arhitecturii, sa pornim de aici pentru a defini arhitectul roman sau vizionarul, inchipuitul care face pe arhitectul in Romania de dupa revolutie!?
Am putea spune ca este jucatorul savant, corect si magnific care se joaca cu volumele sub lumina. Lumina presupune insa si umbre, cu siguranta jucatorul arhitect se intalneste cu multe umbre.
Sa o luam pe rand cu definitia arhitectului cu birou individual si drept de semnatura:
1.arhitectul este savant? Da, , viseaza si studiaza, deseneaza inainte de a intra la facultate, invata 6 ani la o facultate complex. Se formeaza intr-un domeniu complex: tehnic, artistic, economico-financiar, legislativ. Sa fie bun comunicator in vorbe si forme, bun psiholog: sa inteleaga oamenii-clienti, mediul inconjurator, sa-i schimbe in bine.
Se incrie in OAR/Ordinul Arhitectilor din Romania, da examene pentru a avea drept de semnatura.
2. arhitectul este corect? Da, el trebuie sa cunoasca legile, sa fie corect cu sine insusi, cu clientii, cu vecinii lor, cu comunitatea, cu autoritatile…
3. arhitectul este magnific? O sa radeti, dar asta este calitatea esentiala astazi, pentru a supravietui, sa fie magnific intr-un sens nebanuit.
Sa intre cu dezinvoltura in reteaua incalcita de PUG, PUZ, PUD, DTAC, DTAD, de avize si acorduri de la CPUMB, SNU-PMB, DTDSC, ISU, ASPMB, ALA, etc. @N_