Curtea Constituţională a pus guvernul în situaţia de a găsi în câteva ore o soluţie pentru a acoperi gaura de aproape 1,5 miliarde de euro, rămasă după anularea tăierii pensiilor. Respingerea reducerii pensiilor cu 15% a lăsat o gaură în buget de peste 1,3 miliarde de euro, care trebuie acoperită din majorarea taxelor sau disponibilizarea unui sfert din personalul bugetar, potrivit calculelor EVZ. Dacă autorităţile decid să nu crească TVA şi cota unică, banii s-ar putea obţine din restructurarea numărului de bugetari cu 300.000 de persoane, fără a lua însă în calcul cheltuielile sociale ulterioare, plăţi compensatorii şi şomaj, care vor pune presiune pe buget.
Cu reducerile de salarii validate, dar cu tăierile de pensii desfiinţate de Curtea Constituţională, înainte cu doar câteva zile de şedinţa FMI în care se decide soarta următoarei tranşe pentru România, guvernul trebuie să stabilească, în contratimp, măsurile alternative pentru a se încadra în termenii de deficit conveniţi cu Fondul.
Pachetul compensatoriu pentru a acoperi "gaura" de 1,3% din PIB, lăsată de decizia Curţii, este în lucru la Palatul Victoria, potrivit declaraţiilor oficiale, iar o decizie se va lua după consultări în coaliţie, dar mai ales cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României.
Semnalul transmis de la Bucureşti a fost recepţionat la Washington, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, estimând că "în 14-15 ore vom avea o soluţie rapidă".
Tănăsescu: creşterea TVA e o opţiune
"Guvernul are pregătit pachetul alternativ de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar, pachet ce se negociază cu partenerii de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Facem tot ce ne stă în putinţă să rămânem în acordul cu FMI şi ca săptămâna viitoare Fondul să poată lua o decizie cu privire la România, inclusiv deci