Care sunt statele europene cu cea mai mare TVA. Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa creasca taxele si impozitele daca nu reusesc sa reduca deficitul bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB fixata pentru acest an, in principal prin scaderea cheltuielilor, adica prin taierea salariilor, pensiilor si transferurilor sociale. In momentul de fata Romania are o taxa pe valoare adaugata de 19%, alaturi de Germania, Olanda si Slovacia, mai mare decat Marea Britanie, unde TVA este de 17,5%. Malta (19%) si Franta (19,6%) au, ca si noi, rate ale TVA de sub 20%, scrie Capital.ro.
Urmeaza una dintre cele mai dramatice perioade pentru businessul romanesc. Un vot care a inclinat balanta intre iesirea din recesiune si "faliment". Din momentul in care cuvantul criza s-a auzit in Romania, in toamna anului 2008 iar afacerile au inceput sa scada treptat, treptat, de la o luna la alta, mediul privat a trait din ce a agonisit de-a lungul anilor, din taieri de costuri, din reducerea salariilor angajatilor, din amanarea furnizorilor, din reesalonarea imprumuturilor. Fiecare antreprenor, fiecare manager a trait cu speranta ca lucrurile se vor imbunatatii. Si asa, companiile au dus-o un an si jumatate fara sa taie dramatic din business, scrie ZF.ro.
Cum am ajuns codasii UE la incasari bugetare. Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste nivelul incasarilor din taxe si impozite raportat la PIB. Aparent, este un efect al cotei unice. De fapt, situatia e mult mai complexa. Din fiecare suta de euro produsa in economie, 29 ajung la buget sub forma de taxe si impozite. Este cel mai mic nivel din Europa, in UE media fiind de 40,5% din PIB venituri fiscale. Sub acest prag se situeaza Irlanda, Spania, Portugalia si jumatatea de est a continentului, iar deasupra lui majoritatea tarilor din Vest (varfurile fiind atinse de Danemarca, Suedia, Belgia, Franta si