Majorarea TVA de la 19% la 24% a fost deja agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Informaţiile au fost confirmate de către premierul Emil Boc la finalul şedinţei de guvern, care a precizat că majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie.
Citiţi şi:
Şedinţa Guvernului s-a încheiat / Măsura luată de Guvernul lui Boc: majorarea TVA de la 19% la 24%
Boc despre majorarea TVA cu 5%: "Nu aveam altă decizie mai bună în acest moment"
Totodată, ministrul Sebastian Vlădescu a "decomadată această măsură este necesară ca să reuşim să păstrăm deficitul bugetar de 6.8%. (...) Creşterea se integrează în legea modificării Codului fiscal. Nu discutăm despre alte majorări."
Contrar spuselor lui Emil Boc, Vlădescu a declarat că majorarea TVA cu 5% nu este cea mai bună măsură pentru România, întrucât afectează pe toată lumea, iar pachetul iniţial propus era cea mai bună variantă.
"Dincolo de calmul pe care l-a menţionat domnul prim-ministru, eu nu pot să-mi ascund profunda dezamăgire pentru că majorăm TVA-ul. Nu o considerăm cea mai bună măsură pentru România în momentul de faţă. Am avut un program prin care operam acolo unde se făceau excese, unde bugetul României o luase razna, şi acest lucru nu ne-a fost permis. "
"Suntem în situaţia în care majorăm taxele. Nu este ceea ce ne dorim, nu este ceea ce credem că este bine pentru România, pentru economia românească sau pentru români. Este o măsură în care toată lumea este afectată. Este o măsură pe care nu ne-am dorită, o luăm pentru că este important să asigurăm stabilitatea macroeconomică şi capacitatea de finanţare în aceste condiţii. Măsurile bune erau cele pe care le