Ședința conducerii Fondului Monetar Internaţional pe tema acordului stand-by cu România a fost amânată. Reuniunea board-ului era programată pentru luni, 28 iunie. FMI analizează în prezent impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor propuse de Guvernul de la Bucureşti.
Ședința conducerii Fondului Monetar Internaţional pe tema acordului stand-by cu România a fost amânată. Reuniunea board-ului era programată pentru luni, 28 iunie.
FMI analizează în prezent impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor propuse de Guvernul de la Bucureşti.
Amânarea ședinței a fost anunţată de către şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. "În aşteptarea identificării măsurilor alternative, reuniunea board-ului pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, programată pentru 28 iunie a fost amânată. Discuţiile privind măsurile alternative sunt deja avansate şi suntem încrezători că vor putea fi prezentate în board foarte repede", spune oficialul Fondului Monetar Internațional.
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional discută mai multe variante de menţinere a deficitului bugetar în limita de 6,8% din PIB în acest an. Cele mai multe variante vizează creşteri de taxe.
În acest moment nu se discută şi impozitarea pensiilor sub o mie de lei, conform reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Posturile tv de știri susțin că Guvernul ar avea de gând să majoreze Taxa pe Valoarea Adăugată de la 19% la 23-25 de procente.
De asemenea, pensiile peste o mie de lei ar urma să fie impozitate cu 16%, iar cele peste trei mii de lei, cu 50 de procente. Informațiile acestea nu au fost confirmate.
Amintim, Curtea Constituţională a decis vineri, 25 iunie, că pensiile nu pot fi reduse cu 15%, așa cum intenționa Guvernul. În schimb, salariile pot fi diminuate cu 25 d