Om de afaceri, manager de sisteme informatice, Yellowknife, Canada
Potrivit ziarului "Toronto Star", 60% din numarul total al companiilor miniere din intreaga lume sunt inregistrate in Canada (1373 de unitati). Cu toate manipularile "spalatorilor de imagine", care sunt lobby-stii acestor companii (193 de societati de lobby!), 30 dintre tarile lumii, alaturi de Organizatia Natiunilor Unite, au acuzat deja companiile canadiene de incalcarea drepturilor omului, crime, genocid si implicarea in razboaie civile. Din pacate, statul canadian nu are inca nici o lege care sa reglementeze activitatea acestor "ambasadori negri" ai respectabilei si uriasei tari de peste ocean. Totusi, o speranta vine de la Parlamentul Federal al Canadei, care a introdus in dezbatere, in ciuda opozitiei feroce a corporatiilor, Legea C-300, tocmai instrumentul care va permite autoritatilor sa controleze activitatea mineritului canadian de peste mari si tari. Despre aspectele scandaloase ale companiilor cu cea mai primitiva mentalitate din lumea afacerilor ne vorbeste fostul nostru compatriot, Rares Ungureanu, plecat in Canada in 1996, in Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, unde este informatician, consultant si designer de Tehnologia Informatiei pentru autoritatile provinciale si federale canadiene.
"Noi, in Canada, incercam degeaba de 15 ani sa decontaminam fostele exploatari miniere"
- S-a dus vestea despre agresivitatea companiilor miniere canadiene, interesate doar de profit, si deloc de dezastrul ecologic pe care il lasa in urma lor. Un exemplu devenit clasic, in acest sens, este "Giant Mine" din Yellowknife, mina cu mari probleme de poluare.
- Companiile miniere canadiene sunt foarte agresive pe o piata mondiala tot mai dura si mai competitiva. Prea putin le pasa de impactul negativ pe care mineritul il are asupra mediului inconjurator si a locu