* Autorităţile speră că măsura va aduce la bugetul de stat între 3,5 şi 4 miliarde de lei până la sfârşitul anului
Guvernul a decis să majoreze TVA cu 5% după ce Curtea Constituţională a României a decis că tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţională.
Astfel, TVA urmează să crească de la 19%, cât este în prezent, la 24%, măsura urmând să fie aplicată, cel mai probabil, de la 1 iulie. Cota unică a rămas nemodificată, la 16%.
Premierul Emil Boc a explicat că măsura de creştere a TVA cu cinci procente este necesară pentru respectarea angajamentelor asumate în acordul cu FMI: "În aceste condiţii, acordul cu Fondul Monetar Internaţional merge mai departe. Obiectivul nostru este ca miercuri, când se va reuni board-ul FMI - amânat de luni pentru miercuri tocmai pentru a da răgaz României să-şi pună în acord noile prevederi în raport cu decizia Curţii Constituţionale - să avem un rezultat pozitiv de la Fondul Monetar Internaţional şi implicit, după aceea, de la Comisia Europeană, în continuarea acordului pe care România îl are cu structurile internaţionale".
Creşterea TVA ar urma să fie pusă în aplicare printr-o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Codul Fiscal.
Potrivit lui Boc, varianta propusă iniţial de Guvern de reducere a pensiilor cu 15% era cea mai bună pentru economie şi pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar.
Primul-ministru a declarat: "Am în continuare convingerea că, din punct de vedere economic, soluţia propusă de către Guvern iniţial era cea mai bună pentru România. Spun asta în contextul în care măsura propusă de noi era practic ţintită şi ataca acolo unde era problema - deficitul la bugetul de pensii, ca urmare a derapajelor structurale care s-au acumulat".
După ce specialiştii au avertizat că va urma o devalorizare a leului faţă de moneda europeană şi că inflaţia ar putea să scape de sub control, premier