„Palpitaţiile“ sunt mai mari decât în anii precedenţi pentru că puţini elevi şi-au permis să facă meditaţii.
Absolvenţii de liceu vor susţine prima probă a examenului de bacalaureat luni, când vor primi de la profesori subiectele la limba şi literatura română.
„Cele mai mari emoţii le am la subiectul al treilea de la limba română, în rest nu cred că voi avea probleme. Sper ca la final să obţin o medie de peste 8 care să-mi permită să mă înscriu la o facultate cât mai bună“, ne-a spus Cătălina Borş, absolventă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad. Eleva spune că a început pregătirea intensă de la începutul semestrului al II-lea şi că în fiecare zi a învăţat cel puţin două ore.
Spre deosebire de anii trecuţi, când profesorii care făceau „pregătire“ erau suprasolicitaţi, anul acesta elevii din judeţul Vaslui au apelat mai puţin la meditaţii.
Meditaţiile, un lux
„N-am făcut meditaţii pentru că sunt foarte scumpe şi nu mi-am permis. M-am pregătit singur, însă acest examen îmi stârneşte un sentiment de nelinişte. Nu neapărat că nu aş fi pregătit, ci pentru că am un prieten care, deşi a făcut o facultate, vinde la un chioşc. Asta îmi dă de gândit“, ne-a spus Andrei Ciobanu, absolvent al Liceului Pedagogic „Alexandru Vlahuţă“. La Bârlad, elevii au plătit pentru o şedinţă de meditaţie de două ore de la 50 de lei şi până la 80 de lei, în funcţie de renumele profesorului şi materie.
Cele mai scumpe şedinţe sunt la limbile străine şi la matematică, adică la obiectele de care elevii se tem cel mai mult.
„La engleză, eseul este cel care mă îngrozeşte. Am emoţii mari, însă sper să nu am probleme la această materie şi să iau măcar un şase“, ne-a spus Mihaela, elevă a Colegiului „Gheorghe Roşca Codreanu“. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui a organizat în acest an 11 centre de concurs şi trei de