„Podoabele" realizate de Maria Codrea au ajuns în Franţa, Italia şi Austria. Cea mai importantă moştenire a unei femei din satul Berbeşti sunt câteva tipare vechi, de aproape 100 de ani, după care aceasta face baticuri.
La cei 46 de ani ai săi, Maria Codrea sau „Podoaba", cum o alintă oamenii din sat, este singura femeie din Berbeşti care coase baticuri după un tipar moştenit şi păstrat cu sfinţenie din generaţie în generaţie, de aproape 100 de ani. Baticurile cusute de femeie sunt realizate după un tipar făcut chiar de bunica acesteia, care a fost una dintre cele mai pricepute cusătoare din sat.
Respect pentru bărbaţi
În Berbeşti nu există femeie care să nu poarte pe cap sau să aibă acasă cel puţin un batic tradiţional realizat de Podoaba. „La noi la ţară îi lucru sfânt ca femeia să poarte batic pe cap. Aşa ne respectăm bărbaţii şi ne păstrăm tradiţia moştenită de la bunici", mărturiseşte femeia. „Oamenii mă ştiu foarte bine după munca pe care o fac, pentru că sunt deja 35 de ani de când cos baticuri din aestea. Ii un dar moştenit de bunica de la mama ei, mama de la bunica şi eu de la mumă-mea", adaugă ea.
CITŢI ŞI: ANSAMBLUL „DOINA BĂRĂGANULUI“ A FOST ÎN CEHIA
Zilnic, Podoaba face două baticuri de „prima mână", respectiv modelul de bază care vine cusut pe batic. Asta când este acasă şi nu merge în târg să-şi vândă marfa. Nu a avut niciodată un serviciu al ei, dar nici n-a simţit criza. „Nu este zi de la Dumnezeu să nu cos, măcar un batic. De cusut mă apuc de obicei mai pe înserate, când vin de la târg. Acolo parcă nu-i criză, niciodată nu am venit fără să vând măcar unul sau două baticuri şi asta pentru că merg să vând în toate localităţile, că pe oamenii mei i-am îmbrăcat deja", spune Podoaba.
Pentru femeie nu există o perioadă mai bună pentru vânzare, pentru că, aşa cum spune aceasta, nunţi or fi mereu şi