Cresterea preturilor, scaderea puterii de cumparare, inflatie, cresterea somajului si a evaziunii fiscale vor fi principalele efecte ale majorarii taxei pe valoare adaugata de la 19% la 24%, decisa sambata de Guvern, considera reprezentantii patronatelor si oamenii de afaceri.
Un prim efect al deciziei Executivului il va reprezenta cresterea cu minimum 5% a preturilor din industria alimentara, au declarat pentru Mediafax reprezentantii producatorilor de profil, care sustin ca si evaziunea fiscala va creste exponential.
"Toate preturile din industria alimentara vor creste cu minim 5%. Acum avem cel mai mare TVA din Europa la industria alimentara", spune Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta si directorul producatorului de mezeluri Angst. El a adaugat ca majorarea TVA nu poate fi suportata de producatori, in conditiile in care firmele din domeniu nu au mai avut profit inca de anul trecut.Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, spune, de asemenea, ca pretul produselor de panificatie se va majora cu cel putin 5%: "Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost". Aurel Popescu este de parere ca majorarea TVA nu va conduce la colectarea de bani in plus la buget ci, dimpotriva, bugetul va avea de suferit.Tot cu 5% ar urma sa se scumpeasca si carnea de pasare, potrivit presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van: "Niciun producator nu va putea suporta aceasta crestere de TVA pe costurile lui. Daca nu se iau masuri impotriva evaziunii, producatorii interni care platesc TVA de 24% vor fi net dezavantajati in fata importatorilor, care nu platesc TVA. Tentatia de evaziune va fi mai mare decat pana acum".Scumpiri de cel putin 5% ar urma sa se aplice si produselor lactate, a declarat Valentin Blanaru, pr