Toni Morrison, la vârsta de 62 de ani, primeşte Nobelul pentru Literatură, fiind prima şi singura femeie de culoare onorată cu acest premiu. Distincţia i-a fost acordată pentru că romanele sale, caracterizate de forţă vizionară şi lirism, „dau viaţă unui aspect esenţial al realităţii americane“.
Născută la 18 februarie 1931, în localitatea Lorain, din statul Ohio, sub numele real de Chloe Ardelia Wofford, scriitoarea americană va rămâne în istorie drept prima femeie care a câştigat două dintre cele mai prestigioase premii literare din lume: Premiul Pulitzer, în 1988, pentru romanul său „Beloved", iar în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură.
Mai citiţi şi:
Olimpic român cu minte de Nobel
VIDEO Istoria Premiului Nobel pentru Literatură: Nomad între două culturi
Romanele sale sunt apreciate de cititorii americani şi din restul lumii pentru suflul lor epic, dialogurile vii şi personajele de culoare create în cele mai mici detalii. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se află „The Bluest Eye", „Song of Solomon" şi „Beloved".
Deşi, în cea mai mare parte, romanele sale se concentrează pe destinul femeilor de culoare, Morrison nu este de acord cu categorisirea lor drept „feministe": „Nu agreez patriarhatul, dar nici nu cred că ar trebui să fie substituit cu matriarhatul. Consider că este doar o chestiune de şanse egale, precum şi de deschidere spre tot felul de lucruri", a declarat autoarea.
Viitoarea scriitoare a fost a doua dintre cei patru copii ai unei familii afro-americane din clasa muncitoare. Pe când era copilă, principala preocupare a micuţei Chloe era lectura asiduă, iar printre autorii săi favoriţi se aflau Jane Austen şi Lev Tolstoi. În acelaşi timp, tatăl său i-a legănat copilăria cu numeroase povestiri populare din folclorul comunităţii afro-americane, care o vor inspira direct, ulterior, în romanele pe care le va