Şocul optimilor de finală propune un nou episod din rivalitatea istorică dintre Germania şi Anglia. Antipatia dintre cele două naţiuni fotbalistice datează de 44 de ani, de la finala Mondialului din 1966, decisă de un gol controversat care a adus titlul Angliei.
Şi astăzi îşi dau cu părerea germanii şi englezii despre faza în care Geoffrey Hurst şutează în bara transversală, de unde mingea a trecut sau nu linia porţii. Aşadar, dintr-un „nimic" s-a născut poate cea mai dură rivalitate oferită de sportul-rege.
Ulterior, de fiecare dată când s-au intersectat, din confruntările Germania - Anglia au ieşit scântei. „V-am bătut revenind de la 0-2!", spun teutonii, amintind meciul din 1970. „Ce poate fi mai frumos decât un 5-1 la München? (n.r.: în 2001, în preliminarii)", se consolează britanicii.
„V-am stricat inaugurarea Wembleyului!", răspund nemţii. „Şi ce dacă, ultima dată noi am câştigat! (n.r.: în 2008, într-un amical)", se aude din partea insularilor. „Dacă ajungem la penaltyuri, sunteţi ca şi bătuţi!", mai spun germanii, care-şi amintesc de confruntările de la Cupa Mondială 1990, respectiv Euro 1996.
„Motorul" Germaniei s-a stricat!
Per total, argumentele istorice din războiul anglo-saxon se contrabalansează, echilibrul fiind mai mult decât evident. Patru întâlniri la CM, toate încheiate la egalitate după cele 90 de minute regulamentare! Bătălia psihologică dintre Germania şi Anglia a început cu titlurile din presă şi a continuat cu „cazul" Beckenbauer, ale cărui afirmaţii i-au jignit pe britanici. De asemenea, nu au lipsit declaraţiile de complezenţă.
„Anglia rămâne Anglia. Axa formată din Terry, Lampard, Gerrard şi Rooney e cea mai tare din Europa", a spus selecţionerul german Löw. În plus, Anglia este avantajată de indisponibilitatea lui Cacau şi de problemele medicale pe care le au Schweinsteiger şi Boateng. „Schweini este mot