Potrivit unui sondaj realizat de Direcţia Rutieră, cei care obişnuiesc să depăşească frecvent viteza legală în afara localităţilor şi pe autostradă sunt tinerii, iar jumătate dintre cei intervievaţi consideră că depăşirea vitezei legale nu este riscantă dacă eşti şofer bun. În Timiş un sfert din totalul numărului de accidente rutiere sunt cauzate de şoferi cu vârste de până la 25 de ani.
Poliţiştii au analizat riscul rutier în trafic
Poliţia Română, prin Institutul de Prevenire şi Psihosociologie şi Direcţia Rutieră, în colaborare cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii Bucureşti, şi Colegiul Psihologilor din România, au realizat un sondaj de opinie la nivel naţional asupra atitudinilor sociale privind riscul în trafic. Cercetarea a fost iniţiată la solicitarea reprezentanţilor Direcţiei Rutiere care au dorit să cunoască în detaliu modul în care se comportă şoferii în trafic, astfel încât activităţile de educaţie rutieră, cât şi cele de supraveghere şi control al traficului, derulate de poliţişti, să fie orientate către categoriile de conducători auto cele mai predispuse la adoptarea unor comportamente riscante.
Obiectivele cercetării au constat în identificarea aspectelor legate de nivelul de siguranţă în trafic perceput de şoferi, atitudinile acestora faţă de viteză, faţă de consum de alcool, utilizarea centurii de siguranţă şi manifestările agresive în trafic, dar şi măsura în care sunt respectate regulile de circulaţie de către şoferi, factorii care limitează încălcarea regulilor de circulaţie, precum şi opiniile şoferilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru îmbunătăţirea traficului.
Studiul, publicat joi pe portalul Poliţiei Române, a fost realizat pe un eşantion de 1.119 şoferi activi (care au condus în ultimele şase luni), metoda folosită fiind ancheta pe bază de ch