Ilie creşte şi antrenează porumbei încă din 1958. Când a fost trimis în Franţa din cauza serviciului, a făcut o pauză de câţiva ani, dar la revenirea în ţară şi-a reluat activitatea.
Porumbeii sunt cea mai mare pasiune a lui Ilie Puf, sau nea Ilie, aşa cum este cunoscut printre columbofili. Dacă vorbeşte despre păsări cu greu poate fi oprit, iar prin parantezele pe care le tot face încearcă să sublinieze importanţa porumbeilor voiajori de-a lungul istoriei.
„Porumbeii au salvat sute de de soldaţi în războaie. În România, primii care au folosit porumbeii în lupte au fost colonelul Roman Xenofon şi maiorul Traian Niţescu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ei au scris şi cărţi despre porumbeii voiajori“, povesteşte nea Ilie.
El mai spune că în literatura columbofilă se consemnează faptul că porumbeii erau folosiţi pentru a transmite mesaje încă din Antichitate. „Voiajorul actual este o rasă creată de om. Belgienii sunt cei care au îmbinat rasele până s-a ajuns la ceea ce numim azi porumbel voiajor, iar, în momentul de faţă, Belgia este ţara cu cei mai titraţi crescători“, completează iubitorul de păsări lecţia de istorie columbofilă. El mai spune că, în prezent, cea mai mare comunitate de crescători de porumbei se află în China, acolo unde s-a ajuns să se plătească pentru un exemplar campion chiar şi 186.000 de euro.
„Porumbeii sunt nişte atleţi“
Cât despre România, nea Ilie spune că fenomenul este destul de răspândit, iar crescătorii de porumbei de la noi investesc foarte mulţi bani în această pasiune. „Porumbeii sunt ca nişte sportivi de performanţă. Sunt nişte atleţi şi au nevoie de acelaşi tratament ca al oricărui sportiv. După fiecare zbor, muşchii trebuie relaxaţi cu apă caldă şi sare. Au nevoie de medicamente, de un medic veterinar care să îi consulte periodic. Nu e aşa uşor să creşti porumbei campioni.