Creşte sau nu creşte economia? Depinde cui vrei să-i dai credit. Lumea analiştilor economici germani şi-a retras optimismul, după acutizarea crizei datoriilor europene.
În schimb, în aceeaşi Germanie, lumea afacerilor se gândeşte, din nou, la creştere economică. Ministrul federal al Economiei, Rainer Brüderle, a vorbit chiar despre o frumoasă poveste de vară.
În susţinerea optimiştilor vine o prognoză recentă a Băncii Federale. Ignorând, parcă, atât degringolada din zona euro, cât şi politicile de austeritate avansate de Guvernul de la Berlin, reprezentanţii instituţiei bancare federale de referinţă estimează o creştere globală a economiei germane de 1,9% până la sfârşitul anului. Evident, principalul lor argument stă în motorul tradiţional al economiei germane - exportul de bunuri şi servicii.
Ţinte primordiale sunt Orientul Îndepărtat (zona Asia-Pacific) şi Europa de Răsărit. În ce priveşte, în schimb, piaţa internă, lucrurile stau în funcţie de unghiul de abordare.
Prima de casare a autoturismelor, acordată în anii trecuţi, a ridicat consumul la valori care nu vor mai putea fi atinse prea curând. Însă dobânzile scăzute practicate şi nesiguranţa altor instrumente bancare încurajează investiţiile - în domeniul construcţiilor, de exemplu.
Încasări cu 5 miliarde peste aşteptări
Creşterea dă impresia că şi izvorul surselor pentru bugetul federal e mai viu. Sumele prevăzute a fi colectate de fiscul german în acest an se ridică la 515 miliarde de euro - cinci miliarde peste ceea ce se luase în calcul cu doar două luni în urmă.
Greu de spus însă dacă cifrele reflectă strict performanţele economice sau conţin şi adăugiri generate de intenţia administraţiei federale de a creşte impozitele - o veste care a stârnit panică în rândul majorităţii populaţiei - clasa mijlocie.
„Panica de status"
Un studiu realizat de Insti