Statele membre trebuie să ajute ţările în curs de dezvoltare din Africa şi din Asia şi pe timp de criză. Comisarul Piebalgs a explicat, pentru „Adevărul“, că europenii investesc astfel în viitorul lor. Bugetul alocat de România pentru ţările sărace este de 100 de milioane de euro. Deocamdată, banii s-au dus spre Republica Moldova. Pe listă e şi Africa.
„Adevărul": De ce ar trebui să fie interesaţi europenii de Africa?
Piebalgs: În ultima vreme, ne-am confruntat cu un val de imigraţie ilegală a africanilor spre Europa. Oamenii şi-au părăsit ţara ca să-şi găsească un loc de muncă, nu să jefuiască bănci. Creşterea economică a Africii ne garantează nouă, europenilor, că nu vom mai avea un astfel de val de imigraţie ilegală spre Europa. Să nu uităm, Africa are cea mai mare rată de creştere a populaţiei din lume şi trece printr-un proces de transformări. Dacă acest proces va fi unul sănătos, regiunea are toate şansele să devină o nouă Chină în ceea ce priveşte creşterea economică şi cea a oportunităţilor de afaceri. Oamenii din Africa sunt săraci, dar au acelaşi profil de consumator ca noi - vor să aibă televizor, telefon mobil, casă şi maşină. UE va beneficia de pe urma creşterii economice a Africii, aşa cum beneficiază acum de dezvoltarea Chinei şi a Braziliei.
Strategia pentru dezvoltare a UE este şi soluţia pentru combaterea pirateriei din largul coastelor somaleze?
Să mărim flota UE care combate pirateria în Golful Aden, să pedepsim aspru piraţii? Cred că soluţia este să asigurăm un climat de pace şi securitatea în Somalia, dându-le somalezilor locuri de muncă, să nu mai iasă mii de kilometri în larg, înarmaţi. Cu alte cuvinte, investiţia banilor UE în Africa nu este un act de caritate: ajutându-i pe africani să fie mai prosperi, ne ajutăm pe noi.
Oxfam (Organizaţia mondială împotriva foamei) i-a criticat pe miniştrii Dezvoltării di