Reuniunea din Canada a fost marcată de divergenţele transatlantice privind măsurile de austeritate. SUA au reproşat europenilor că strâng cureaua prea tare şi riscă să arunce întregul glob într-o nouă recesiune.
Politicile economice ale Europei au fost aspru criticate de către celelalte membre ale G20, care au catalogat Vechiul Continent drept „bolnavul economiei globale", notează AFP, preluat de France24.
Veniţi cu planuri mari la Toronto, unde sperau să-şi impună propunerile de taxare a tranzacţiilor bancare internaţionale şi a activelor bancare, europenii s-au izbit de un val de respingere din partea partenerilor de dialog, care nu văd cu ochi buni austeritatea excesivă al cărui ton este dat de Germania, Marea Britanie şi Franţa.
„Taxa globală", idee pe care europenii au prezentat-o şi la summitul de anul trecut ca un mijloc de a contracara o nouă criză în sistemul bancar şi de a împiedica atacuri speculative de genul celor care au contribuit la „tragedia grecească" şi la slăbirea euro, a fost respinsă de toată lumea.
Precum un antrenor de fotbal, cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut înfrângerea, chiar înainte de declaraţia finală a summitului, şi este de aşteptat ca Berlinul, Parisul şi Londra să meargă cu aceste propuneri doar la nivel naţional.
Critici americane
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a lansat o serie de critici la adresa măsurilor de austeritate ale europenilor, tirul lui îndreptându-se în special împotriva Germaniei şi Marii Britanii, notează cotidianul „The Guardian".
În opinia lui Geithner, doar câteva ţări, printre care Grecia şi Spania, ar trebui să fie preocupate de reducerea cheltuielilor, în timp ce Japonia şi numeroase ţări europene ar face bine să impulsioneze consumul intern. Şeful Trezoreriei americane a criticat Japonia şi Europa pentru că nu au