Saliva este esentiala pentru sanatatea orala si poate oferi indicii despre starea generala de sanatate. Aceasta nu este insa buna pentru a fi aplicata pe o rana, asa cum multe persoane cred, deoarece contine peste 600 de bacterii diferite, care pot determina aparitia unor infectii pe rana respectiva.
Saliva contine mai mult apa, dar si electroliti, bacterii, virusi, ciuperci, secretii din nas si plamani, proteine si altele.
Ce este interesant este ca saliva este foarte diferita de la om la om, dupa cum arata un studiu realizat cu probe de la mai multi voluntari, aflati in 12 locuri diferite de pe glob, citat de health.msn.com.
Saliva umana contine un calmant natural de 6 ori mai puternic decat morfina
Ce indica saliva
Cu ajutorul unor mostre de saliva, detectivii pot obtine ADN-ul unei persoane. Nu chiar saliva contine acest ADN, ci celulele de pe interiorul obrazului care se gasesc in saliva.
- Aceasta poate indica daca ai consumat droguri cum ar fi cocaina, marijuana, barbiturice.
- Mostre de saliva analizate de catre specialisti pot arata si ce concentratie din anumite substante medicamentoase se gaseste in organsim.
- Saliva poate arata si daca suferi sau nu de anumite boli, cum ar fi SIDA, sau poate ajuta la monitorizarea diabetului.
Analizele de sange vor fi inlocuite de testele de saliva
Cata saliva producem
Cercetatorii estimeaza ca, in medie, o persoana produce aproximativ o jumatate de litru de saliva pe zi. Cantitatea depinde insa de mai multi factori, cum ar fi:
- Genele;
- Durata zilei (productia de saliva scade drastic pe timpul noptii);
- Cata apa bei;
- Daca mesteci guma sau consumi bomboane (ambele cresc cantitatea);
- Daca mirosi ceva ispititor (de aici si expresia