Al doisprezecelea album din Colecţia „Marile muzee ale lumii“ se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Galeria Naţională de Artă din Milano adăposteşte un tablou pe care orice iubitor al artei trebuie să-l vadă cu propriii ochi: „Pietà“, de Giovanni Bellini.
Lucrarea pictorului renascentist, datată 1465-1470, a intrat în colecţia muzeului în 1811 şi o înfăţişează pe Fecioara Maria, îndurerată şi plină de suferinţă, care se sprijină pe trupul plin de răni al Mântuitorului.
Giovanni Bellini este artistul care a transformat Veneţia într-un centru renascentist care a început să rivalizeze cu Florenţa şi cu Roma.
Maestru al picturii timpurii în ulei, Bellini a fost, iniţial, pictor religios, apoi a excelat în portrete. Prin atelierul său au călcat Alvise Vivarini, Lorenzo Lotto, Giorgione şi Tiziano, păstrând în operele lor indicaţiile maestrului. Cel mai important discipol, Tiziano, a preluat după moartea lui Bellini titlul de pictor oficial al Republicii Veneţia.
Operele italienilor
În muzeu, graţie unui acord cu Muzeul Luvru, au mai fost aduse lucrări de Rubens, Joardens, Van Dyck şi Rembrandt, pentru a reprezenta secolul al XVII-lea. Li s-au alăturat picturi vechi, găsite în biserici milaneze, ale unor autori italieni, precum Bernardino Luini, Gaudenzio Ferrari, Vincenzo Foppa.
Colecţiile muzeului mai cuprind şi lucrări transportate din diverse locuri, imediat după Al Doilea Război Mondial şi care aparţin lui Correggio, Pietro Longhi, Piazzetta, Tiepolo.
Volumul cu numărul 12, „Galeria Naţională de Artă - Milano", conţine un istoric detaliat al instituţiei, precum şi alte informaţii practice (program de funcţionare, servicii oferite, mijloace de transport, planul interior al clădirii).