Zeci de copii își îndreaptă anual pașii spre taberele de vară de la Cefa, cu temă ecologică. Micuții reconstruiesc cuiburi artificiale și intră în contact cu flora și fauna zonei. În tabăra lunii iunie, elevii au descoperit că, după 20 de ani de absență, puiul de dumbrăveancă s-a întors în cuiburile construite de ei.
Douăzeci de copii s-au înscris în tabăra ecologică din Parcul Natural Cefa, în cadrul proiectului „Lucrând pentru natură". Proiectul coordonat de peste 10 organizații de mediu și finanțat de Guvernele Islandei, Principatului Liechenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, care drept scop schimbarea atitudinii negative pe care oamenii o au față de anumite specii de animale. „Comunitatea locală are o reticență față de animate animale, din pricina superstițiilor și a lipsei de cunoștințe", spune Milca Petrovici, vicepreședintele organizației Bio-Team. „Prin aceste acțiuni dorim să conservăm animalele din Parc și să familiarizăm copiii cu biodiversitatea", explică Petrovici.
În cele 8 zile de tabără copiii, ghidaţi de instructori de specialitate, s-au familiarizat cu diferite specii de nevertebrate din mediul acvatic, păsări, reptile, amfibieni, şi mamifere, care reprezintă tezaurul acestei zone renumită pentru diversitatea de specii şi habitate specifice regiunii de şes de care dispune. De asemenea, elevii au avut ocazia de a se bucura de rezultatele obţinute în urma eforturilor depuse tocmai de ei înşişi. „Copiii montează adăposturi și cuști artificial pentru a ajuta păsările și mamiferele. Munca lor a avut un suuces neașteptat. După o absență de 20 de ani, în zonă s-a întors dumbrăveanca, o specie de pasăre nemaipomenită, protejată la nivel european", a mai punctat Petrovici.
Chiar dacă tabăra ecologică a luta sfârșit, reprezentanțăii spun că micuții dornici să descopere lucruri noi vor mai pute