Inevitabilul s-a produs. Logica juridica a invins inca o data logica economica, printr-o decizie a magistratilor Curtii Constitutionale. Pensia, un drept conferit de legea fundamentala, a fost aparata cum se cuvine de judecatori, iar guvernantii au ramas pe locul de unde nu reusisera sa se urneasca: marirea taxelor. In mai putin de o zi, expertii si analistii economici au ajuns la concluzia ca masura neconstitutionala ar fi fost cea mai buna.
Culmea, nu economia Romaniei are cel mai mult de suferit de pe urma acestei decizii. Desi politicienii din opozitie si jurnalistii se tanguie de pe margine ca preturile vor exploda si consumul, si asa afectat, are sa scada, veniturile din ce in ce mai reduse ale populatiei (si de acum inainte ne referim la intreaga populatie) va conduce la o putere de cumparare mai redusa, ceea ce va permite tinerea sub control a preturilor.
In acelasi timp, cresterea cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata va aduce in visteria statului 3,5 - 4 miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2010, suma care va asigura reducerea deficitului bugetar la 6,8 la suta. Adaug aici certitudinea ca banca centrala, probabil instiutia cu cea mai mare credibilitate din Romania acestor zile negre, nu-i va permite guvernului sa faca greseli majore de finantare a deficitului.
O alta veste buna pentru economie este aceea ca guvernantii, discutand mai multe solutii posibile (calculandu-se implicatiile fiecarei cresteri cu un punct procentual a TVA, cotei unice sau contributiilor sociale), au decis majorarea TVA, dar nu si a cotei unice. Tocmai pentru a nu sufoca economia.
Cine reclama cresterea TVA
Au ramas in aer discutiile privind introducerea impozitului progresiv si cresterea impozitului pe profit. In urma cu o jumatate de an, liderii PSD se plangeau ca au acceptat cota unica in ultimii doi