În cartierul care pompează fotbalul în toată Africa de Sud, înapoierea îşi scoate măruntaiele pe masă. Soweto, cartierul negru din Johannesburg, e simbolul istoric al luptei împotriva apartheidului şi locul în care a fost construit cel mai mare stadion al Africii, Soccer City, cu 94.700 de locuri.
Se spune că trebuie să fii curajos să mergi spre iad şi că cel mai greu lucru din lume e să-ţi aduni puterea să te întorci acolo, păşind pe aceleaşi urme băltite cu chin. Numai cei damnaţi sunt însă şi condamnaţi să trăiască în infern. Povesteşte un român stabilit în Africa de Sud:
„Prima dată când am intrat în Soweto era noapte. Nu se vedea niciun bec aprins, nicio lumină în depărtare, doar un şir lung de focuri ce ardeau înălţându-se din cazane. Am crezut că am ajuns în iad".
Acesta era Soweto acum 20 de ani, când cartierul din Johannesburg era de fapt o cuşcă în care erau ţinuţi cei un milion de negri care munceau pentru albi. De atunci, lucrurile au mai evoluat. Negrii au început să câştige şi ei bani, şi-au înălţat case cum au văzut la albi, dar în miezul său, Soweto parcă a încremenit în timp.
Ţin să precizez de la început că nu sunt un curajos. Aşa că am apelat la un ghid, un român stabilit de multă vreme în Africa de Sud pentru a descoperi cu adevărat Soweto, inima neagră a Johannesburgului, aşa cum le place localnicilor să spună despre cartierul în care toţi copiii joacă fotbal şi care se mândreşte cu cel mai mare stadion din Africa, Soccer City.
Pe măsură ce înaintam pe străzile înguste din Soweto, deveneam din ce în ce mai agitat. În minte îmi veneau amestecate toate avertismentele legate de Africa de Sud. Crime, jafuri, maşini oprite, fiecare loc ferit mi se părea bun de o ambuscadă, iar fiecare privire a unui negru mi se părea ameninţătoare.
„E mai sigur să mergi în Soweto decât în centrul Johannesburgu