Majorarea aplicată de Guvernul Boc este cea mai mare creştere a TVA din ultimul an în Europa. Presate de criza finaciară, mai multe ţări europene au recurs în 2010 la majorarea TVA, însă ajustările au fost făcute în mai multe etape sau creşterea a fost mult mai mică.
Grecia, spre exemplu, stat aflat în pragul colapsului financiar, a majorat TVA cu doar patru procente, dar în două etape. Prima creştere a fost de la 19% la 21%, iar a doua până la 23%. Noua TVA se aplică în Grecia de la 1 iulie. Tot de la această dată creşte TVA şi în Spania cu două procente, ajungând la 18%. Finlanda şi Portugalia au majorat anul acesta TVA cu doar un procent, ajungând la 23% în Finlanda şi 21% în Portugalia. La rândul ei, Marea Britanie a decis mărirea TVA de la 17,5% la 20%, însă noua TVA se va aplica abia din anul viitor.
Singura ţară care a mărit TVA tot cu 5 procente, aşa cum a făcut România, este Ungaria. Guvernul maghiar a mărit în 2009 TVA de la 20% la 25%. De altfel, taxa de 25% este şi cea mai mare de pe continent. În afară de Ungaria, se mai aplică doar în Suedia, Danemarca şi Norvegia. La polul opus se află Luxemburgul, unde TVA este de doar 15%, cea mai mică din Europa.
Statele unde TVA a crescut cu procente mai mici au luat mai multe măsuri de austeritate. Astfel, în timp ce unele state au preferat să reducă salariile bugetarilor, să îngheţe angajările în sistemul de stat şi să crească vârsta de pensionare, alte state au crescut TVA, au redus drastic cheltuielile publice, au tăiat banii de la investiţii şi au redus banii pentru sistemul de sănătate.
Astfel, în Spania a crescut vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, au fost eliminate unele înlesniri fiscale şi au fost reduse cu 6 miliarde de euro cheltuielile pentru proiecte publice, notează Financial Times. De asemenea, Spania a anunţat o reducere cu 5% a salariilor b