Preturile la alimente vor creste cu mai putin de 10%-15%, deoarece caderea cererii dupa majorarea TVA de la 19% la 24% va forta producatorii si pe cei de pe lantul agroalimentar sa diminueze fie preturile, fie marjele de profit, a declarat ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. "Caderea cererii va forta producatorii si pe cei de pe lantul agroalimintar sa diminueze fie preturile, fie marja de profit. Or, pe lantul agro-alimentar de la producator la detailist exista posibilitati de a opera ajutari pe marjele de profit", a mai spus Dumitru.
Descarca fisierul audio in format MP3
Planurile de afaceri si proiectele au fost facute pe un anumit curs de schimb. Daca la un moment dat ecartul va fi foarte mare, atunci vom analiza masuri de ajustare astfel incat sa nu pierdem aceste investitii.Am pregatit doua forme de subventionare, ele se acorda pentru realizarea unor standarde ridicate de ingrijire a animalelor, pentru sectoarele porc si pasare. Subventiile se ridica pe fiecare schema in parte in jur de 100 de milioane de euro pe an.Vezi in articol cum vrea sa combata ministerul evaziunea fiscala cu Operatiunea Silozul. Asculta integral interviul cu Mihail Dumitru in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO.
Cele mai importante declaratii facute de ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, la Discutia de Luni
Pana in prezent, nu cred ca s-a putut face o determinare exacta a eventualelor scumpiri. Este matematic ca, prin cresterea TVA, se va adauga ceva la preturi, pentru ca din start se adauga 5% la factura finala, acest TVA.Cresterea pretului duce la o scadere a cererii. Caderea cererii va forta producatorii si pe cei de pe lantul agroalimintar sa diminueze fie preturile, fie marja de profit. Or, pe lantul agro-alimentar, de la producator la det