Şapte poliţişti au fost agresaţi anul trecut, iar de la începutul anului 2010 Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj a înregistrat deja cinci cazuri de ultraj. Cele mai multe cazuri de ultraj au loc în mediul rural şi îi vizează pe poliţiştii nou-veniţi în comunitate.
Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj, Iosif Ghiurca, susţine că de la începutul anului până acum au fost înregistrate cinci cazuri de ultraj, iar în 2009 alte şapte. Numai în două din cele 12 cazuri agresorii au fost cercetaţi în arest. Şi asta pentru că mai comiseseră şi alte infracţiuni. Restul au fost cercetaţi în stare de libertate, iar în majoritatea cazurilor s-au ales doar cu amenzi penale.
Vor să-i intimideze pe poliţişti
„În general, colegii care au trecut prin aceste experienţe neplăcute lucrează în mediul rural şi sunt în primii ani de activitate. De multe ori, scopul agresorului este de a-l intimida pe poliţistul nou venit în localitate. În mintea lor, odată „scuturat”, agentul nu-şi va mai permite să-i deranjeze”, explică Ghiurca.
Tocmai de aceea, inspectorul şef spune că nu a dorit să-i transfere pe poliţiştii care au fost agresaţi pentru a nu le da impresia bătăuşilor că şi-au atins scopul. „Ar fi fost un semn de laşitate din partea noastră”, crede Iosif Ghiurca.
Nouă zile în spital
Unul dintre cele mai grave cazuri de ultraj care au avut loc în Sălaj în 2010 l-a avut în prim plan pe Felician Cadar, agent la postul de poliţie din Sâg. Incidentul s-a petrecut în 12 februarie, ziua în amiaza mare, la o crâşmă din sat. Poliţistul a mers la bar pentru a-i calma pe doi bărbaţi, Gheorghe R. şi Traian A., care se luaseră la bătaie. Primul dintre bătăuşi nu s-a speriat de prezenţa poliţistului şi a început să spargă mobilierul din local. După mai multe somaţii, Felician Cadar a scos spray-ul lacrimogen, dar n-a apucat să-