Pentru a supravieţui, austriecii se cumpără între ei: CA Immo, controlat de Bank Austria, cumpără Europolis de la Volksbank, formând la Bucureşti unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de birouri, cu un portofoliu de 100.000 de metri pătraţi, care ar putea genera venituri anuale de circa 20 mil. euro din chirii.
Doi dintre primii investitori străini intraţi pe piaţa imobiliară locală - austriecii de la CA Immo şi Europolis - vor deveni o singură companie, ca urmare a unei tranzacţii cu o valoare de 272 de milioane de euro prin care portofoliul Europolis va fi integrat în CA Immo. Cele două companii au intrat pe piaţa locală în acelaşi an, 2003, când au făcut primele două tranzacţii de anvergură, cumpărând imobilele Opera Center (CA Immo) şi Europe House (Europolis), tranzacţii de circa 25 de milioane de euro fiecare. Ulterior, CA Immo a mai cumpărat şi parcul de afaceri Bucharest Business Park din spatele Casei Presei Libere, în timp ce Europolis a cumpărat de la Ion Rădulea primele două clădiri din proiectul dezvoltat la Semănătoarea.
Cu cele patru proprietăţi în portofoliu, CA Immo va ajunge pe a doua poziţie în topul proprietarilor de birouri din Bucureşti, depăşind oamenii de afaceri locali Dinu Patriciu sau Liviu Tudor. Liderul pieţei de birouri continuă să fie un alt investitor austriac - Immoeast - cu un portofoliu de aproape 200.000 de metri pătraţi. Europolis deţine un portofoliu imobiliar evaluat la 1,5 mld. euro, în special în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.
"Europa de Est reprezintă pentru CA Immo o piaţă importantă şi suntem încrezători că este un moment bun în ciclul imobiliar pentru a face investiţii pe termen lung în regiune", a declarat Bruno Ettenauer, CEO al CA Immobilien Anlagen.
Intră şi pe logistică
Odată cu proiectele de birouri Europe House şi Riverplace (Semănătoarea), CA Immo intră prin ac