Cel puţin 50 de companii cu afaceri de peste 4,3 mld. euro şi-au schimbat directorii generali în primele şase luni ale anului, iar cinci noi executivi cu funcţii de top din bănci au preluat conducerea unor instituţii cu active de peste 10 mld. de euro la finele anului trecut, potrivit datelor centralizate de ZF.
Cele mai multe schimbări la nivel de top management (pe poziţii de general manager, country manager sau CEO) au avut loc în domeniile IT, bancar, asigurări sau leasing, însă nu nevoia de reducere de costuri i-a determinat pe acţionarii unora din cele mai mari companii locale să-şi schimbe directorii generali.
"În general, este recomandat ca o companie să-şi schimbe CEO-ul la un interval de cinci ani, aceasta fiind de regulă şi perioada pentru care se încheie contractele de mandat pentru funcţia de CEO", susţine Alina Popescu, reward manager în cadrul companiei de consultanţă în management Hay Group România, care realizează în fiecare an studii salariale pe baza informaţiilor de la companii. De altfel, o parte din companiile care au operat schimbări pe cea mai înaltă poziţie au încheiat contractele semnate pe o perioadă determinată de timp cu executivii români sau străini pe care i-au avut pe poziţia de CEO. Acesta a fost cazul fostului şef al Aviva Asigurări de Viaţă, britanicul de origine indiană Shah Rouf, care a plecat după un mandat de trei ani, fiind în prezent CEO al unei companii a grupului Aviva din Sri Lanka. În locul său a fost numit Mihai Popescu, care anterior ocupase poziţia de director de marketing al Alico Asigurări (fosta AIG Life).
Fluctuaţia de personal la nivel de top management nu a fost neobişnuită în primele şase luni ale anului în raport cu anii anteriori, spun specialiştii.
"Este posibil ca unii expaţi să fi plecat pentru că şi-au încheiat mandatele, iar alţii să fi fost schimbaţi pe motiv de criză. Însă