Guvernul de la Paris a anunţat noi majorări de taxe şi impzite, menite să aducă la bugetul de stat 3,5 mld. euro în 2011. Acestea sunt ultimele dintr-o serie de anunţuri care aduc Franţa în linia întâi a austerităţii, alături de Germania, care a fost puternic criticată pentru planul de a-şi reduce deficitul bugetar, scrie Financial Times.
Ultimul anunţ, menit să reasigure pieţele financiare, fără a speria însă contribuabilii francezi în legătură cu planurile de austeritate, ridică la 13,2 mld. euro suma pe care Franţa doreşte să o obţină din majorări de taxe anul viitor.
Planurile francezilor sunt mai ambiţioase decât programul de austeritate anunţat de Germania, care vizează economii la buget de 11 mld. euro din majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli pentru 2011.
Majorările de taxe şi impozite pe care autorităţile din Hexagon intenţionează să le aplice vor aduce la bugetul de stat puţin sub cele 12,1 mld. lire sterline (14,7 mld. euro) strânse de Marea Britanie prin majorarea TVA cu 2,5%, măsură ce se va aplica de asemenea începând cu anul viitor.
François Fillon, primul-ministru francez, a spus că impozitul redus pe venit şi pe profit vor fi modificate astfel încât să aducă la buget 8,5 mld. euro anul viitor, şi nu 5 mld. euro cât era iniţial estimat, "dacă situaţia o va cere".
Măsurile anunţate de Franţa sunt menite să reducă deficitul bugetar în valoare de 40 mld. euro, respectiv 8% din Produsul Intern Brut în 2010 la 6% în 2011, aşa cum s-a angajat în faţa Uniunii Europene.
În această lună guvernul de la Paris a anunţat majorări de taxe pentru companii şi pentru bogaţi începând cu 2011, pentru a acoperi o gaură în sistemul de pensii. Parisul speră de asemenea să obţină 1 mld. euro din taxa pe bănci.
"Există state care reduc salariile angajaţilor din sectorul public, care fac disponibilizări în acest sector şi care majo