Peste 200.000 de candidaţi îşi testează cunoştinţele la examenul de maturitate. Absolvenţii de clasa a XII-a au de înfruntat mâine proba scrisă la Bacalaureat la matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului.
Liceenii vor susţine mâine, 30 iunie, proba scrisă la matematică sau istorie. Profesorii spun că la matematică elevii trebuie să se aştepte la subiecte mai dificile, în timp ce la istorie s-ar putea să primească întrebări care să nu să le solicite excesiv memoria.
Printre cei care se vor lupta cu cifrele se numără elevii de la liceele cu profil real din filiera teoretică, de la şcoli tehnologice, cu profil militar sau cele pedagogice. Liceenii care au absolvit un profil umanist sau unul vocaţional vor fi testaţi la istorie.
Umaniştii vor trebui să răspundă la cerinţele formulate în trei subiecte. Este vorba de răspunsuri la întrebări şi de formularea unui eseu. Chiar dacă rezolvarea subiectelor este subiectivă, profesorul Mihai Manea arată că baremul este „extrem de precis şi coerent".
El îi sfătuieşte pe candidaţi să privească fără nelinişte acest examen, pentru că şi la sesiunea specială a Bac-ului pentru olimpici desfăşurată recent, subiectele au fost accesibile.
„Se punctează şi utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentării, evidenţierea relaţiei cauză-efect şi utilizarea de argumente istorice", arată Mihai Manea, profesor de istorie la Liceul „Iulia Hasdeu" din Bucureşti.
El spune că elevii nu trebuie să memoreze pe dinafară date şi ani şi că accentul se pune pe competenţe. „Se recomandă candidaţilor cunoaşterea noţiunilor istorice fundamentale, înţelegerea cerinţelor subiectelor, încadrarea în limita spaţiului menţionat şi aplecarea asupra documentelor / izvoarelor / surselor istorice", arată dascălul.
Citiţi şi:
Rezultate la Bac: experţi în serie @