Guvernul britanic a impus o limită provizorie a numărului de imigranţi din afara Uniunii Europene. Ministrul de Interne, Theresa May, a anunţat ieri că numărul de permise de imigraţie ce vor fi eliberate până în aprilie 2011 va fi de cel mult 24.100, cu 5% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ea a precizat că limita provizorie este un pas către o limită permanentă, ce va fi introdusă în aprilie 2011, după consultări cu angajatorii din sectorul public şi privat. Reducerea imigraţiei a fost o promisiune electorală care a adus multe voturi conservatorilor, veniţi la putere în mai.
Comunitatea de afaceri a avertizat că această măsură i-ar putea împiedica pe angajatori să-şi completeze nevoia de forţă de muncă. Alţi critici avertizează că ea ar putea efecte negative asupra universităţilor, care se bazează pe veniturile obţinute prin şcolarizarea studenţilor străini.
În 2008, ultimul an pentru care există măsurători, imigraţia în Marea Britanie a fost de 163.000 de persoane, cifră care include şi imigranţii din UE, asupra cărora guvernul nu are niciun fel de control ca urmare a graniţelor deschise ale UE.
Teste de inteligenţă
Politicienii aflaţi la guvernare în Germania vor ca imigranţii care solicită să rămână definitiv în ţara lor să fie supuşi unui test de inteligenţă. Propunerea a fost făcută de creştin-democratul Peter Trapp, coleg de partid cu Angela Merkel, cancelarul de la Berlin.
Trapp a explicat jurnaliştilor de la „Bild" că a venit vremea ca imigranţii să nu mai primească dreptul la şedere sau poate nici cetăţenie pe baza competenţelor profesionale sau din motive umanitare.
Opinia o împărtăşeşte eurodeputatul Markus Ferber, membru de marcă al conservatorilor bavarezi şi frecvent critic al României.
El a dat exemplul Canadei, care are pretenţia ca odraslele imigranţilor să fie mai deştepte decât ce