Arheolog debutant, înscris în prezent la studii doctorale, tânărul din Moigrad a ştiut de mic care îi e pasiunea şi ce trebuie să facă pentru a şi-o urma. Dezgroparea trecutului reprezintă pentru el o muncă creativă şi plină de împliniri.
În 2007, când a fost repartizat muzeograf şi arheolog debutant la Complexul Arheologic Porolissum, pentru Claudiu Iov nu a fost decât o reîntoarcere acasă, în locul unde şi-a descoperit şi dezvoltat pasiunea pentru trecut şi pentru meseria sa. Crescut în Moigrad, comuna Mirşid, Claudiu a luat contact cu sufletul Castrului Roman de la Porolissum la vârsta de 7-8 ani. Atunci a participat la prima campanie de curăţare a sitului arheologic, activitate care se desfăşoară cu regularitate primăvară de primăvară.
După 20 de ani, când a ajuns să supravegheze lucrările, Claudiu nici nu îşi mai aminteşte exact dacă a devenit zilier la 7 ani sau la 8 ani. Ceea ce ştie sigur este faptul că, pentru a se apropia mai mult de arheologie în sine şi de vestigiile aduse la lumină, la 13 ani a „împrumutat” buletinul bunicii pentru a se angaja la săpăturile de pe Limesul de nord al vechii provincii romane Dacia Porolissensis. „Aşa ştiam eu, că trebuie buletinul ca să te angajeze, şi cum eu nu aveam încă unul...”, explică tânărul arheolog.
În anul 1998, întâlnirea cu voluntarii unei organizaţii non-guvernamentale avea să-i decidă viitorul profesional. „Înrolat“ arheolog voluntar, Claudiu a participat în vara lui 1999 la un tur de o săptămână care a cuprins obiective arheologice din toată ţara, de la Porolissum până la Sarmisegetusa Ulpia Traiana şi Tabula Traiana, la Dunăre. În prag de admitere, a decis că va urma calea istoriei, optând pentru facultatea de profil a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Studii pe bani munciţi din greu
Înainte de a avea calitatea de muzeograf şi arheolog, Claudiu a fost doar m