„Tânăr din 1191” – acesta a fost sloganul ales pentru campania de promovare a Sibiului când a fost Capitală Culturală Europeană, în 2007. Astăzi începe săptămâna de promovare a Sibiului în campania "Oraşul de vis", lansată de evz.ro. Doar trei oraşe se mai despart de aflarea marelui câştigător: Sibiu, Timişoara şi Bucureşti. Sursa: Cristina, cititor evz.ro
1 /.
Mândru cu istoria sa de secole, dar şi de hainele sale înnoite graţie acelui statut unic deocamdată pentru un oraş din România, Sibiul poate fi casa ideală pentru cei care îndrăgesc evenimentele culturale, arhitectura, natura şi senzaţia că aici poţi să fii turist la tine acasă. Nu întâmplător, dintre personalităţile al căror nume se leagă de Sibiu cele mai multe sunt din domeniul cultural, artistic, ştiinţific şi în special literar. Sibiul, vechi şi nou, inspiră.
Istoric – cea dintâi menţiune, în 1191
Aşezat în centrul României, la intersecţia drumurilor care cândva legau teritoriile româneşti, Sibiul s-a ridicat pe ruinele anticei aşezări Cedonia. Primii colonişti germanofoni, flamanzi şi mozelani au întemeiat Villa Hermanni la jumătatea secolului al XII-lea. Mai târziu, aşezarea s-a numit Hermannsdorf, apoi Hermannstadt, iar populaţia românească a numit-o Sibiu.
Prima menţiune documentară a ţinuturilor sibiene datează încă din 20 decembrie 1191, sub titulatura Cibinium, când papa Celestin al III-lea se referea la existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură cu sediul în actualul Sibiu.
Civilizaţia Sibiului este un produs al convieţuirii de veacuri a românilor cu saşii şi cu ungurii. “Mare şi puternic este acest oraş, şi nu numai împodobit cu clădiri măreţe, ci şi înfloritor de toate negoţurile şi de alte bogăţii. Apoi mai este şi foarte bine întărit pe lângă ziduri – care sunt late şi solide – cu turnuri dese şi cu un ş