Se pot face lucruri bune şi cu bani puţini. În decurs de mai bine de 2 ani, Cetatea Făgăraşului a suferit schimbări importante. Nu este vorba de investiţii mari şi nici de o reabilitare completă. Trei angajaţi ai Primăriei au reuşit să schimbe imaginea deplorabilă pe care cetatea o avea de mult timp şi să-i redea strălucirea de altădată după ce au igienizat întreaga zonă.
A fost un adevărat dezastru în cetate
Până nu demult, Cetatea Făgăraşului, emblema noastră, era un adevărat focar de infecţie. În camerele unde, pe timpuri, erau cazaţi turiştii, îşi făcuseră culcuş oamenii străzii. Ca urmare, aceste încăperi se aflau într-o stare de degradare avansată. Uşile şi geamurile au fost sparte, iar ploaia şi vântul ajungeau până la temeliile bătrânei cetăţi.
Din cauza peisajului înfiorător şi a mirosurilor pestilenţiale, fostele camere de hotel deveniseră adevărate încăperi ale groazei. Degradarea începuse încă din anii 90, iar promisiuni de restaurare au tot fost. De fapt, doar în campaniile electorale, candidaţii îşi aminteau că avem în oraşul nostru o bijuterie arhitectonică şi promiteau că vor aduce bani pentru restaurarea acesteia. Cu toate acestea, ultima promisiune electorală a fost concretizată în linii mari: deşi nu au început lucrări de restaurare, au fost realizate lucrări de igienizare. Şi nu a fost un lucru foarte simplu, pentru că autorităţile au avut nevoie de ajutorul alpiniştilor utilitari pentru a curăţa zidurile castelului.
O muncă susţinută, de mai bine de doi ani
Astfel, după mai bine de doi ani de muncă, totul s-a schimbat. Trei angajaţi ai Primăriei au reuşit să dea o nouă culoare Cetăţii. Au adunat toate mizeriile care tronau nestingherite, au cosit iarba şi au tăiat arbuştii care înconjurau zidurile.
„Am încercat să facem în aşa fel încât să conservăm şi să înfrumuseţăm cetatea. Ne bucurăm că am reuşit să schimb