Liderii G20 (cele mai industrializate ţări din lume, plus cele mai importante state emergente), reuniţi în summit la Toronto, în Canada s-au angajat să-şi reducă deficitele. Cum, rămâne însă la latitudinea fiecăruia. Uniţi pentru a sprijini creşterea economică, dar dezbinaţi în privinţa felului de a o consolida : iată cum se poate rezuma compromisul la care au ajuns cei 20 de şefi de stat şi de Guvern, reuniţi la Toronto.
Liderii G20 (cele mai industrializate ţări din lume, plus cele mai importante state emergente), reuniţi în summit la Toronto, în Canada s-au angajat să-şi reducă deficitele. Cum, rămâne însă la latitudinea fiecăruia.
Uniţi pentru a sprijini creşterea economică, dar dezbinaţi în privinţa felului de a o consolida : iată cum se poate rezuma compromisul la care au ajuns cei 20 de şefi de stat şi de Guvern, reuniţi la Toronto.
Rezultatul era de aşteptat, întrucât mărul discoridiei era prea mare între europeni, care doresc să-şi reducă drastic deficitele şi americani, care visează să sprijine consumul, pentru a dinamiza creşterea economică. Aşa cum îşi doreau gazdele canadiene, cei 20 promit că-şi vor reduce la jumătate deficitele până în 2013, în timp ce datoria publică se va diminua până în 2016. Cancelarul german, Angela Merkel a salutat imediat acest succes, la care spune că nu se aştepta.
G20 a abandonat însă ideea de a introduce de o manieră coordonată o taxă specifică sectorului bancar. "Adevărul este că nu poate exista un consens în privinţa acestei chestiuni, întrucât există ţări care nu vor o astfel de taxă. Chiar dacă nu există deci la nivel global o taxă bancară, noi, europenii am decis deja să creem mecanismul care ne permite să răspundem la anumite situaţii cu care se pot confrunta băncile noastre în viitor", spune preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Toronto, capitala economică a Canadei a fost